10 Sep 2012

Cel mai bun film

Author: Kripto | Filed under: Povesti subiective

De curand am fost curios sa vad o lista a celor mai bune filme. Poate din lipsa de inspiratie sau chef de altceva, aveam chef sa vad o pelicula de calitate, dar care sa nu fie din categoria “filme de arta”. Nu mare mi-a fost surpriza cand am vazut pe locul 1 filmul pe care eu il consider cel mai bun al tuturor timpurilor – The Shawshank Redemption.
Recunosc un lucru: pana in urma cu 2 ani nu stiam exact de ce imi placea asa de mult filmul, mai ales ca este o drama. Raspunsul l-am aflat ascultand discursul lui Orson Scott Card de la finalul audiobook-ului “Jocul lui Ender”. Pentru cei care nu cunosc cartea, este vorba despre o lume in care copii special alesi la varste foarte fragede sunt trimi pe o statie spatiala numita Scoala de Lupta. Acolo ei se antreneaza pentru a fi viitorii amirali si comandanti de nave in flota menita sa apere Pamantul de un al treilea atac extraterestru.
Orson Scott Card povesteste in acel discurs despre conditii impuse de producatori de filme ce doreau sa ecranizeze cartea. Printre altele cereau ca personajele sa aiba varste de peste 16 ani (in carte copiii avand intre 6 si 12 ani) si sa existe o poveste de dragoste (care practic nu se dezvolta decat 2 carti mai tarziu, cand majoritatea copiikor erau trecuti de 18 ani). Cartea este superba, una din cele mai bune 3 carti pe care le-am citit. Dar acele conditii veneau sa aduca o urma comerciala, previzibila, care se preteaza “consumatorului de rand”.

Ei bine filmul The Shawshank Redemtion este exact acel gen de film necomercial, unul din primele narate de Morgan Freeman. Nu contine povestea unui alt fel de relatie, exceptand cele interumane. Are coruptie, violenta, intorsaturi, prrvizibilitate si surprize incredibile la o prima vizualizare. Dar, cel mai mult, imi place ca este genul de film pe care l-as putea urmari de 2-3 ori pe an fara sa ma plictisesc vreodata de el. Desi nu fac parte din aceeasi categorie, pot asemana calitatea cu cea a serialului M.A.S.H. 4077.

Care este scopul acestei postari? Doar de a exprima cumva cat de fain poate fi cand descoperi ca mintea ta, fara sa te anunte si pe tine, percepe lucrurile in moduri complet neprostesti.
Imi place creierul meu – uneori se pune pe pilot automat si unele lucruri ies bine fara sa imi dau seama.
Tacaneala placuta!

P.S.: Iti recomand si Love Actually, in categoria filme romantice.

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.