25 Aug 2011

O programa deprimanta

Author: Kripto | Filed under: Oameni si oameni..., Povesti subiective

Textul asta mi s-a parut superb! Dupa ce l-am citit am realizat de ce am o scarba fata de majoritatea literaturii clasice. Ovidiu Eftimie a reusit sa surprinda exact motivul pentru care exista, printre tineri si nu numai, un dezinteres asa de mare pentru literatura romaneasca. Eu stiu un lucru: orice ai incerca sa inveti un om, din cand in cand trebuie sa contina si ceva diferit, poate chiar amuzant, ce face elevul sa simta si un pic de surplus de endorfine, sa ia o pauza de la “normal”, sa doreasca a inveta mai departe. Ca sa vezi – prea multa drama strica! Oare de ce nu s-a prins nimeni din Minister de asta…? (intrebare retorica)

Iata textul:

“Văzând că în România nivelul de deprimare a atins cote inimaginabile, sondajele arătând că minimum 2 din 3 români sunt deprimați, am decis, precum legendarul mini-ziarist Ion Cristoiu, să mă refugiez în bibliotecă. Am zis s-o iau ușor, cu biblioteca școlară.

Am vrut să înțeleg de ce poporul acesta este atât de deprimat. Am aflat. De vină e programa școlară.

Știți cum se termină “La Vulturi”? Deprimant, nu? Dar poeziile lui Eminescu, vă par vesele? Când nu e supărat că l-a lăsat gagica, e trist că țara asta e de căcat. Pe vremuri era așa mișto, acum e nasol rău. Arghezi, vicecampionul național la poezie, scria din pușcării și umbla cu testamente.

Ce poezii se mai predau la școală? Mama denaturată a lui Ștefan cel Mare, care nu-și lasă fiul să intre în castel și să-și trateze rănile. Voiculescu “despre cum își cerea îndurare Iisus lui Tac-su în grădina Getsemani, știind că urmează să fie bătut în cuie. Soarta grea a țăranilor care vor pământ. Și Bacovia, pentru elevii mai emo.

Să părăsim puțin tărâmul poeziei și să vedem literatura de dragoste. Asta se împarte în două mari categorii: soții care te înșeală (“Ultima noapte”) sau gagici care în loc să umble cu tânărul sărac, preferă să și-o tragă cu bătrânul bogat (“Enigma lui piți Otilia”)

Chiar și la Caragiale avem numai corupți, tâmpiți sau curve. Și ăsta măcar se preface vesel. Nu mai zic de Slavici, Rebreanu (crime, violuri, bătăi, trădări) sau Sadoveanu, din care la școală se învață “Baltagul”, o poveste despre o femeie care își caută soțul mort, găsește criminalul și-l ucide cu câinii.

În fine, cam asta a trebuit s învețe generația mea în liceu. În condițiile astea, stau și mă minunez cum naiba de nu mi-am tăiat venele imediat ce am luat Bac-ul. Sau cum naiba de nu m-am apucat de băut.”

Originalul il gasiti la urmatorul link: http://www.dailycotcodac.ro/2010/10/o-programa-deprimanta/

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.