1 Aug 2011

Increderea e subiectiva

Author: Kripto | Filed under: Oameni si oameni...

Thomas D’Aquino, unul dintre marii filosofi ai cre(s)tinatatii, s-a axat in principal pe a demonstra cu argumente “logice” (dupa parerea lui) ca Dumnezeul cre(s)tin exista si este a tot puternic. Dar nu asta este ideea pentru care il mentionez, ci conditia pe care o punea in momentul in care incerca sa faca acea demonstratie. Mai exact, el a spus ca poate aduce argumente convingatoare despre ce am mentionat mai sus DOAR daca ascultatorul era deja credincios si constient ca ceea ce spunea el era adevarat. Practic, e ca si cum ai discuta cu cineva care are aceeasi parere ca tine, dar aduci niste argumente suplimentare pentru a face discutia mai interesanta… fara sa schimbi, in fapt, absolut nimic.

Am incercat sa studiez de ceva vreme cauzele care fac oamenii sa aibe incredere unii in altii, pornind de la enormele discrepante si certuri care se intampla in relatii interumane aparent stabile. Initial m-am gandit ca acele probleme apar datorita diferentelor de opinie, dar se pare ca lucrurile au o explicatie mult mai simpla – lipsa de incredere. Nu stiu daca ti s-a intamplat sa studiez cam cat comunici cu persoanele pentru care ai sentimente, dar, daca privesti atent/a, vei observa ca in acele cazuri discutiile si schimburile de pareri sunt destul de frivole. Asta deoarece subiectele alese sunt, de obicei, unele care nu implica cele doua persoane in mod direct (“Persoanele de fata se exclud!”). In caz ca nu te-ai gandit la asta, incearca sa iti dai seama de cate ori incerci sa verifici veridicitatea spuselor persoanei la care tii si daca demonstrezi gelozie.

Lipsa de gelozie, in societatea noastra, este vazuta ca un defect. Se presupune ca daca nu esti gelos/geloasa pe persoana iubita, inseamna ca defapt nu tii la el/ea. Dar oare tu te-ai gandit pana in momentul de fata ca, in realitate, pur si simplu nu ai incredere? In mod normal acum as fi inceput sa spun ca increderea sta la baza comunicarii si alte rahaturi de genul asta. Ei bine, mi s-a cam acrit sa spun lucruri pe care oricine le considera adevarate, ajung sa le doreasca, apoi le ignora cu prima ocazie. Asta deoarece am vazut ca increderea nu conteaza asa de mult in momentul in care se fac alegeri subiective, ci doar aparenta fizica, hormonii si daca persoana respectiva se incadreaza ca personalitate intr-un tipar ce dicteaza carisma si siguranta de sine.

“Increderea nu se castiga, ci se ofera!”

Am mai spus asta in trecut, insa acum am un argument foarte bun. NIMENI nu iti va putea castiga increderea cu adevarat atata timp cat ii pui la indoiala intentiile de fiecare data cand ti le expune. Nici un argument nu va fi valabil atata timp cat consideri ca in spatele lui se afla ascuns ceva si iti e LENE sa incerci sa vezi toate variantele posibile, trecand de reticenta. In schimb, daca oferi incredere de la bun inceput, chiar si mascata, cerand apoi sa iti fie “castigata”, este perfect normal sa ti se aduca argumentele pe care le doresti, le astepti. Exact precum D’Aquino, se ajunge la un stadiu in care esti fascinat/a de cat de frumos ti se castiga increderea, desi totul tine de reactii subiective, de faptul ca TU incerci sa cauti demonstratii in lucruri ce, altfel, ti s-ar parea interesante. E ca si faza cu privitul la ceas la ora fixa – daca tu crezi ca “cineva te iubeste”, te vei gandi la o anumita persoana si vei ignora complet pe altcineva, care chiar simte lucrul respectiv. Nu spun ca superstitia este adevarata, dar e un exemplu OK.

Pe final…

Daca o persoana pretinde ca are incredere in tine, poti verifica foarte usor. Rateaza doar UNA din asteptarile pe care ti le pune in carca, preferabil una din cele foarte mici si care nu definesc un barbat sau o femeie. Reactia lui/ei va fi una din doua:

– “Nu te ingrijora, se intampla oricui!” (daca are incredere);

– Iti va da in cap cu lucrul respectiv de parca ai fi un/o criminal/a in serie ce tocmai a ucis pe cineva imediat ce a iesit de la “corectie” si ti-ai luat angajamentul solemn ca nu mai faci niciodata asta (daca nu are incredere deloc, desi poate pretinde ca te lasa sa demonstrezi).

Mai sunt uneori intrebat de ce nu am incredere in oameni. Raspunsul este ca am incredere in ei, dar nu prea inalnesc din cei care sa ma creada. Toti uram tiparele si etichetarile, dar prea sunt folosite de paranoici pentru a pune in carca unora sechele pe care le-au capatat de la cei/cele dinainte. Tine minte: suntem diferiti, oricat ne-am asemana. Si… pana nu incerci, nu poti afla unde se poate ajunge. Dar iti trebuie si inteligenta necesara ca sa nu “bagi in gura toate prostiile” (cum spun mamele).

(Greselile se vor corecta pe viitor)

Lectia de hipnoza: apasa LIKE! apasa LIKE! apasa LIKE! apasa LIKE! apasa LIKE!

Tags: , ,

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.