30 Jun 2010

Efecte intarziate

Author: Kripto | Filed under: Extra-Civism

Titlul se citeste astfel: “Efecte de turma, intarziate mental”.

Pana acum ceva vreme numeam “prostie” marea majoritate a manifestarilor locuitorilor acestei mici tari cu numele de Romania. Insa am realizat ca totusi exista 3 situatii extrem de diferite in care oamenii fac lucruri… stupide. De o parte avem lipsa de informatie si/sau experienta, caracteristica unei proportii moderate din populatie. Apoi avem Prostia propriu-zisa, ce se manifesta prin incercarea primei categorii de a parea ca detin informatii ce, in fapt, le lipsesc (conform zicalei: “Prostul pana nu e si fudul parca nu e prost destul!”). A treia clasa si cea mai raspandita pe teritoriul tarii noastre (cu o majoritate covarsitoare in zonele urbane) este Ignoranta. Aceasta se manifesta prin accesul la informatie si deseori detinerea ei, dar respectivii oameni prefera sa ignore complet ceea ce stiu sau ar putea asimila si se comporta precum prima categorie din simpla lene sau doar pentru ca “asa face toata lumea”

Ideea de “efecte de turma, intarziate mental” se poate demonstra relativ usor pe orice plan privesti.

Cel mai general este exercitiul raului care poate fi traversat doar pe un trunchi de copac ce tine un singur om, iar pe acolo exista un flux continuu de trecatori. Daca avem 15 oameni de fiecare parte a raului, intr-o situatie de gandire sociala sanatoasa, acestia vor pica de acord sa treaca mici grupuri alternative, fiecare grup asteptand un timp minimal. Adica 1-2 oameni de pe o parte, apoi 1-2 de pe celalta parte. Orice nou venit nu trebuie sa astepte prea mult. In romania (scriu cu litera mica deoarece nu imi mai respect tara natala) probabil ca atunci cand trece primul om de pe o parte, cei din spatele lui se vor inghesui sa-l urmeze, ignorand complet orice regula de bun simt.

E chiar mai rau cand ai 10-20 oameni pe o parte si unul singur pe malul opus. Cei multi vor opta mai mult ca sigur sa treaca ei mai intai, ignorand faptul ca si cel ce trece din sens invers poate se grabeste. Astfel, daca ar dura 1 minut traversarea unei persoane, un om va trebui sa astepte 20 de minute in loc ca 20 de oameni sa astepte 1 minut, timpul de asteptare fiind minimal si toti multumiti cu un minim de intarziere. Desigur, regula traditional-romaneasca este ca acel om singur pe sensul lui de mers se va enerva din cauza asteptarii si, cand va face el parte din grupul mare, va face exact ca ei, in loc sa mearga dupa proverbul: “Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face!”.

Multa vreme am considerat ca specia umana specifica acestor meleaguri este foarte inteligenta. Acum cativa ani, in urma unei analize psihologica, sociala, economica, culturala si regionala am descoperit ca romania chiar este o zona generatoare de niveluri relativ ridicate de inteligenta si capacitati intelectuale. Insa relativ de curand a trebuit sa adaug un amendament concluziilor de atunci. Una este sa poti sa faci un lucru si cu totul altceva sa ALEGI sa nu il faci – este o problema de ETICA.

Avem o multime de conationali ce pleaca in tari mai civilizate si, descoperind ca acei oameni ofera mult mai usor incredere, in loc sa se adapteze pe modul lor de trai aleg sa profite in cel mai necivilizat mod posibil – sa se foloseasca in mod negativ de propria inteligenta. Exista un numar mare de romani ce pleaca in vest si descopera ca au putere de munca, inteligenta si capacitate de adaptare pozitiva la societatea de acolo, dar, pe langa faptul ca rar auzim de ei, ajung asa de scarbiti de efectul de turma tipic tarii noastre incat nu mai revin aici sau chiar se feresc de cei cu aceeasi nationalitate. De ce? E simplu – la noi ori faci cum dicteaza normalitatea (ceea ce e general valabil, nu corect), ori te lasi “jefuit” de restul.

Tot de Efectul de Turma tine si politica. Un exemplu bun ar fi vesnicul Guvern Boc. Te-ai intrebat vreodata de ce infrunta atatea urari de rau din partea populatiei si nu se retrage? Intelectualul de rand (ca alt fel nu prea mai exista la noi, “demagogii” de la TV cautand doar audienta) stie ca e ceva putred “acolo sus”, insa nu prea poate sa puna punctul pe j (i-ul e prea clasic ca sa se aplice). Unii spun ca nu s-au saturat sa fure (ceea ce e in continuare adevarat), altii ca sunt avizi de putere (nimic mai fals). Eu am ajuns la o concluzie ce tine de o declaratie a lui Iosif Vissarionovici Stalin: “Moartea unui om e o tragedie; moartea a milioane de oameni e doar o statistica”. Un criminal in serie este tinut minte pentru faptele sale exacte; un dictator ce a facut genocid este tinut minte pentru lucruri mult mai generale si o duce mult mai bine decat criminalul.

E de ajuns sa privesti Cazul Nastase, ce se lega de ilegalitati facute de acesta. Toti romanii au tinut minte faptul ca el este corupt deoarece a facut afaceri “murdare”. Daca Boc s-ar retrage acum de la conducerea tarii ar fi tinut minte ca un hot. Are in continuare lachei proprii, oameni care fac afaceri cu bani de la buget, din care isi ia si el partea. Deci unul din interesele sale este sa pastreze controlul. Intr-un articol separat am vorbit putin despre incapacitatea primului ministru de a suporta sa aiba printre subalterni oameni mai destepti si/sau mai inteligenti ca el. In acelasi timp, continuand pe sistemul de pana acum, singurul lucru care se va intampla este ducerea romaniei intr-un colaps financiar si social. Metodele lui de a mentine controlul sunt simple: se foloseste de faptul ca nici unui roman care a pus mana pe un pic de influenta sau putere de decizie nu ii pasa de cei din jur (iar peste 95% din cei care nu au aceste lucruri ar face la fel daca ar fi in aceeasi pozitie). Mai sunt cativa ce au incercat sa abordeze afacerile in mod etic, insa in cele din urma ori au fost fortati de concurenta, prin metode neconcurentiale, sa mareasca pretul si sa devina ca ei, ori s-au vazut nevoiti sa intre in ilegalitate din cauza politicilor fiscale virale.

Revenind la colaps – tara cade cu totul in urmatorii 2 ani, iar in anul dinainte de urmatoarele alegeri tot ce trebuie sa faca partidul de la conducere este sa renunte temporar sa mai fure din buget, obtinand ceea ce ar trebui sa se intample inca de pe acum: redresare economica. Da – asta inseamna ca prevad sanse de minim 50% ca actualii “lideri politici” sa ne conduca si dupa urmatoarele alegeri.

Si iarasi “De ce?”. Pentru ca, vorba unui “om de televiziune” pe care din cand in cand il respect, “romanul conduce la bara din fata”. Inca un “De ce?”. Deoarece “asa face toata lumea”. Iar daca raspunsul asta nu e de ajuns, ramane intotdeauna si explicatia ca exact statul, care ar trebui sa urmareasca redresare (momentan) si cresterea nivelului de trai (in general) este extrem de instabil si nu stii daca investitia de azi va fi sau nu eficienta peste 6 luni. Oamenii dispera si renunta la a mai spera, la a mai incerca, deoarece sunt dependenti de niste oameni pe care, daca ar avea alternativa, nu i-ar vota. Insa culmea, alternativa si-o fac tot ei, avand incredere si sustinand pe cineva cu totul nou. Iarasi efectul de turma acela bolnav care face romanul sa aleaga numai din raul cunoscut si, oricat de prost i-ar merge, nu este dispus sa riste.

O mentiune: POLITICIENII fac strategiile de conducere. BIROCRATII, cei care nu se schimba la alegeri, le pun in aplicare, iar un politician hotarat si fara un “cerc de interese” poate sa-i inlocuiasca pe criterii tehnocrate.

Practic revenim la ideea cu raul ce trebuie traversat, numai ca avem ca prioritati interese multe (“oamenii de afaceri” tinuti strans de oua de catre cei care le faciliteaza afacerile cu statul) si interese putine (cetateanul de rand, cel care duce in carca tot, fie ca stie sau nu).

Gandeste-te ca in realitate chiar esti in postura omului singur ce trebuie sa dea prioritate altora, interesului omului de rand ce da prioritate intereselor “mai numeroase” a foarte putinor oameni. Apoi intreaba-te ce ai face daca ai fi primul din cei 20 ce trebuie sa treaca podul.

Acum priveste in jur si vezi ce ar spune turma, dar mai ales daca ai da prioritate parerii lor sau corectitudinii fata de semenul tau uman.

Deci cand te vei gasi la un asemenea “pod” metaforic, fie ca esti in trafic, la coada sau trebuie sa iei o decizie ce-i implica si pe altii, poate vei gasi puterea sa te uiti la cei care te privesc urat pentru ca ai luat o decizie corecta d.p.d.v. etic si sa le spui: “Beeeeeeeeee!” sau “Muuuuuuuu!”. Nu-ti face griji in legatura cu pronuntia – oricum nu ar recunoaste vreodata ca le-ai vorbit in limba nativa. Dar zambeste si spera ca poate cel pe care l-ai lasat sa traverseze inaintea ta va face la fel ca tine data viitoare. Si poate se obtine o boala care se ia: civilizarea romaniei.

Cu respect

Kripto

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.