6 Mar 2010

Diferente “traditionale”

Author: Kripto | Filed under: Oameni si oameni...

Stii care e diferenta dintre “Salut!” si “Buna!”? Hai, nici o idee? Gandeste un pic spre trecut  si aminteste-ti cum se saluta baietii si cum se saluta fetele. Ai inteles ideea?

Intr-o seara de februarie o prietena m-a contactat si mi-a spus ca ar fi o idee buna sa scrie cineva despre diferentele dintre baieti si fete, dar fara sa fie vreo lucrare de psihilogie sau vreun articol din cine stie ce revista ce urmareste mai mult sa adune cititori decat sa puna punctul pe i.

Avem o problema simpla ce incepe cu o ipoteza: de ce masculii si femelele speciei umane nu se inteleg?

Elementele de baza sunt, ca intotdeauna, la indemana oricui poate sa priveasca dincolo de ochelarii de cal pusi de precepte si teribilism. Mai exact cultura si traditiile, distributia logicii si fortei in societate. Cum spunea un artist in anii de dupa revolutie: “copii fragili ducand parinti in spate.”

Intr-o zi, o colega de la Arhitectura m-a rugat sa fac prezenta si pentru ea la cursul de Antropologie. Acolo profesorul analiza istoria umana si obiceiurile care ne dicteaza miscarile sociale. Ca de obicei la asemenea cursuri, nu am fost de acord cu perspectiva lui deoarece am vazut, deloc surprins, cum toate religiile prezentau femeia de la o fiinta slaba (ce nu poate exista decat sub controlul barbatului) pana la gazda maleficului. Apoi am privit pe strada in aceasta lume care se presupune civilizata si… am realizat unde e problema – defecte de crestere.

De cand suntem mici, suntem formati conform dorintei parintilor ce, la randul lor, au fost formati de parintii lor… si mergand inapoi in timp ajungem tocmai la o perioada nu prea mentionata in educatia generala: adevaratul inceput al Evului Mediu (Dark Ages suna mai real). Dar asta e alta poveste.

Ai vazut vreodata cum se dreseaza cainii? Acelasi lucru se practica si cu oamenii. Cand crestem putem sa facem propriile alegeri, dar 99% din oameni nu sunt dispusi sa depuna efortul necesar pentru a-si creea propriile concepte.

BAIATUL

O fiinta mica, ce se diferentiaza de genul original (feminin) prin simpla prezenta a unei mici cantitati de informatie Y ce provoaca ingrosarea vocii, aparitia penisului si pilozitate corporala ceva mai accentuata decat daca ar fi avut XX scris in gene. Pentru parinti asta inseamna ca acea fiinta trebuie sa fie educata pentru a avea putere, pentru a domina, pentru a concura. Dar o data cu impunerea acestor teluri nimeni nu sta sa-i raspunda sincer la intrebarile din acea perioada a copilariei numita “De ce?”.

I se spune doar ca e bine sa se joace cu masini si soldatei, ca e bine sa faca sport, ca e rusinos sa se joace cu papusi si, practic, sa mimeze orice fel de responsabilitate sau curiozitate. Parintii nu realizeaza asta, dar practic provoaca acea creatura sa ignore, sa nu-si doreasca mai mult decat sa fie controlat de ceea ce numim “figuri autoritare”. Acestea evolueaza de la parinti la profesori, apoi sefi si apoi politie. Complimentele primite in aceasta perioada sunt ma putin legate de aparenta si de obicei vizeaza forta fizica. De asemenea se mai inoculeaza si ideea ca “baietii nu se joaca niciodata cu fetele”, iar ca simpla motivatie i se spune ca va inelege mai tarziu. Voi reveni la ideea aceasta mai tarziu.

Izolati in grupuri de copii de gen masculin si orientati catre jocuri ce provoaca o concurenta acerba, copiii de gen masculin nu pot decat sa se dezvolte precum orice animal: invata sa-si indeplineasca telurile prin orice metoda posibila. Astfel ajung sa invete ca forta invinge intotdeauna bunavointa, fiind si o metoda mai rapida, iar minciuna poate, de cele mai multe ori, sa evite forta, iar uneori chiar poate obtine rezultate mai bune si mai rapide decat aceasta. Daca nu ai priceput, incearca sa te uiti la un grup de pustani (cu varste cuprinse intre 3 si 40 de ani) si ai sa vezi concurenta ce exista inre ei pentru niste lucruri minore. Acea concurenta vine din ignoranta cu care au fost tratate intrebarile lor atunci cand mintea inca le era deschisa.

FATA

Este genul care in timpul crearii structurii de baza (imediat dupa conceptie) nu sufera mutatia Y. Ce, nu stiai ca la baza suntem toti femei? De aceea barbatii au sfarcuri. Trebuie sa mentionez ca nu sunt feminist, ci doar cauzalist.

Aceasta fiinta XX este, conform credintelor religioase promovate de vreo 2000 de ani incoace (deseori prin pura violenta sau sub amenintarea ei), inferioara sau simbolul raului. Explicatia sta in antropologie si, evitand o discutie extrem de lunga, suna astfel: “Barbatii vor fi mereu atrasi de femei. Barbatii detin forta fizica necesara pantru controlul populatiei. Cum barbatii trebuie sa se simta superiori si nu egali cu femeile, acea atractie face concurenta Bisericii, deci trebuie controlata.” Si aceasta concluzie o vei vedea de fiecare data cand vezi cum este educata o fata.

Totul porneste din momentul in care marea majoritate a parintilor ii pun cercei in urechi. Nu, scopul real nu este de a ii usura suferinta mai tarziu, ci pentru a pune o eticheta. Aceasta conditioneaza mai departe tot comportamentul adultilor fata de copil. Mai exact este incurajata sa se joace cu papusi, sa mimeze gatitul, sa-si infraneze curiozitatea si sa asculte de tata. In acelasi timp i se fac complimente exclusiv legate de fizic si este “invatata” ca aparenta poate fi schimbata o data cu hainele.

In caz ca nu stiai, suntem influentati de feromoni inca de mici. Scopul pentru care traditia obliga moral parintii sa tina fetele departe de baietii straini este faptul ca doar asa acel copil se va simti atasa de masculi care ii ofera afectiune, nu de parteneri egali de joaca. Si in plus baietii sunt pe drumul spre “superioritate”, iar prezenta feminina i-ar afecta negativ.

Deci fetita este tinuta intr-un mediu presupus “protejat”, in care practic nu are cum sa invete cum sa se protejeze singura, sa ia decizii invatand din greseli. Apoi este trimisa in lume cu ideea ca baietii sunt complet diferiti. Abia aici intra in contact cu prefacatoria teribilista insuflata in baieti si nu are nici cea mai mica idee despre ce e vorba sau cum sa-i raspunda.

Baietii la inceput trateaza fetele ca pe niste inamici deoarece de la parinti au inteles ca barbatul este cel care ia deciziile. In acelasi timp fetele doresc sa socializeze, insa se lovesc de un scut. Si ce face omul cand da de greu? Se adapteaza. Incep sa foloseasca ceea ce le-au complimentat adultii pentru a obtine apreciere. Si nu numai ele, ci si baietii. Se ajunge astfel la clasicul duel intre FORTA si FRUMUSETE.

Daca doresti sa vezi continuarea povestii e de ajuns sa privesti in jur.

Crezi ca ai avea “curajul” sa te desprinzi de dresaj?

Tags: ,

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.