23 Mar 2010

Aici Radio Romania

Author: Kripto | Filed under: Povesti subiective

De data aceasta voi incerca sa fiu cat mai scurt si concis, deoarece aceasta este o tema ce poate fi, cu acordul cititorilor, dezvoltata foarte usor in discutii in contradictoriu si poate degenera in acuze aduse in stanga si-n dreapta, in special catre oamenii ce de fapt pun timp si suflet in acest domeniu.

Cred ca cel mai aiurea lucru pe care-l putem intalni mai nou pe piata romaneasca sunt toate “gadget”-urile cu mp3 player, video player si radio. Nu neg ca imi place foarte mult sa ascult muzica ce-mi place in timp ce merg pe strada, astept ceva sau calatoresc prin diferite zone din tara. Insa lucrul care ma deranjeaza este faptul ca receptoarele radio instatalate pe aceste aparate electronice multifunctionale sunt proiectate exclusiv pentru unde FM.

Daca ai timpul sa cauti pe internet o lista a posturilor de radio ce emit pe frecvente FM, vei observa, ca si mine, ca majoritatea sunt statii locale (majoritatea din Bucuresti). Cateva din ele, prea putine, se pot numi interesante sau relaxante. Insa chiar daca gasesti un post pe care sa-l asculti cu placere, in momentul in care nu faci parte din oamenii ce parasesc Bucurestiul extrem de rar te gasesti in situatia de a fi privat de orice fel de relatie coerenta intre doua posturi de radio, fiind nevoit sa scanezi frecventele in speranta ca vei gasi ceva ce merita ascultat.

Desi marea majoritate a populatiei vorbitoare de limba romana va aduce argumente contra, parerea mea proprie si personala este ca mi-ar face placere sa ascult unele din posturile Radio Romania si in calatorii. Da, poti spune ca multa din muzica ce se aude pe post este invechita, iar acesta este un element ce, cu putina straduinta, se poate modifica astfel incat sa se adapteze pe cerintele mai multor categorii de varsta si cultura.

Dar daca asculti cu atentie posturile de radio unite sub deviza Radio Romania vei observa ca lispesc cateva lucruri pe care le gasesti din plin la celelalte posturi. Si anume muzica 100% comerciala (ai idee cat de putini oameni stau sa asculte versurile?), stirile exclusiv senzationale prezentate intr-o maniera subiectiva si, nu in ultimul rand, prezentatori inculti ce se adapteaza pe marea majoritate a populatiei de dragul ratingului.

Ascult cu interes stirile Radio Romania, dar si cu foarte mare placere emisiunile RRI (Radio Romania International), insa numai atunci cand am acces la internet. Aceasta deoarece suntem incurajati de tehnologie sa ne concentram pe “local”, unde senzationalul are efect mai puternic. As vrea sa am un radio AM pe telefonul mobil sau ca postul RRI sa fie transmis si pe calea undelor, nu numai pe internet. De ce? Este simplu – deoarece stiu ca oamenii culti din afara Romaniei ii prefera exact pentru obiectivitate si pentru placerea de a sti ca acea transmisiune este pentru ascultatori, nu pentru rating. Iar asta ma face sa ma simt un om mai… multilateral dezvoltat si, de ce nu, mai mandru de provenienta mea.

Ai vazut vreodata redactorii de radio de la posturile comerciale? Au o armata de oameni ce le aduna date, texte, iar ei citesc printre doua sarcasme. La Radio Romania sunt oameni care respecta limba romana, se straduiesc sa expuna, sa adune, sa prezinte. Si chiar daca cei pe care i-am cunoscut acolo ar putea foarte usor sa fie profesori de limba romana sau limbi straine (in functie de tara pentru care produc emisiunile) la orice facultate cu pretentii din tarisoara asta, stiu si ce e viata, cum e sa te distrezi cu colegii si, mai mult ca orice, stiu cum sa fie si copii plini de viata indiferent de probleme. Sunt oameni care stiu cum e sa fii sus si jos, cum e sa fii invatat si copilaros. Eu ii apreciez pentru pasiunea cu care isi fac munca, dar mai ales pentru intentiile lor. Imi pare rau ca nivelul total al inteligentei natiei romane scade pe zi ce trece, iar ei ajung sa fie ascultati de din ce in ce mai putini oameni…

Respectele mele cele mai sincere, doamnelor, domnisoarelor si domnilor din Radio Romania!

2 Responses to “Aici Radio Romania”

  1. Marian Stere Says:

    Adanca plecaciune, multumim mult !!!

  2. Nebi Says:

    Milestone! Holyrood Watcher’s was the 4,000th legitimate conemmt posted here. Just happened to spot that.It’s funny, I’ve been on the radio four times now. The first time should have been the most difficult because not only was it the first time, but it was also live. But it went really well (no whisky was involved)! Since then I think I have become a bit worse each subsequent time!

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.