26 Feb 2010

Time Ends

Author: Kripto | Filed under: Oameni si oameni...

– Time…

– Flies.

– Time…

– Bandits.

– Time…

– Wounds all heals.

– Time…

– [cantand] Rosemary and…

– Time…

– TIME ENDS!

Ne grabim. Suntem intr-o febra a vitezei. Crezi ca duci o viata linistita? Ia mai priveste o data in urma si vezi cu cata aviditate cauti sa aduni informatie, sa incerci lucruri noi, sa faci bani, sa iti faci timp sa iesi cu prietenii.

Preferam sa asteptam in statia de autobuz 15 minute pentru a merge 2 statii (pe care oricum le-am parcurge in 10 minute de mers lejer), cautam sa avem masini personale (desi in Bucuresti aglomeratia si lipsa locurilor de parcare creeaza un stres mai mare ca transportul in comun). In relatii nu ne mai intrebam daca cineva ne place sau nu, ci ne declaram dragostea ca tampitii unor persoane care nu se simt atrase de noi; atractia se limiteaza la “prima vedere”, iar cea mai mica greseala poate duce la despartiri oribile sau actiuni necugetate. Nu neg ca din aventuri ies cele mai faine relatii de lunga durata, dar asta se intampla intre 2 oameni cu cap.

Daca ai ceva de cumparat preferi sa pierzi o ora mergand pana la hipermarket, sau cateva minute pana la magazinul din colt? Iarasi, ca si mai sus, alegem iluzia vitezei. Pot sa calculez si sa demonstrez ca raportul intre numarul de iesiri, banii cheltuiti, timpul consumat per total si varietatea produselor, insa, daca te intereseaza, iti poti deschide singur mintea pentru o secunda si sa afli singur/a.

“De ce sa citesc cartea cand pot sa vad ecranizarea?”,

“Cantitatea totala de inteligenta a umanitatii ramane constanta in timp ce numarul populatiei creste.”

“Cu cat creste nivelul de cunostinte cu atat scade coeficientul de inteligenta al persoanei respective.”

Acestea sunt 2 afirmatii si o intrebare mult prea des valabile in societatea de azi. Nu ne mai chinuim imaginatia deoarece avem destule moduri de a ne tine ocupata mintea; nu ne mai straduim sa cream texte din cuvinte cu inteles deoarece avem messenger; nu mai scriem epistole pentru ca avem e-mail si telefoane mobile.

Cand a fost ultima data cand ai citit o carte? Dar nu din obligatie, ci ca sa o intelegi… Arthur C. Clarke spunea: “I am not a fast reader. I am a fast understander”. De la a citi la intelege este un pas enorm. Exista oameni in stare sa citeasca o pagina de carte standard la 20 de secunde. Probabil ca si tu, cititorule, poti termina cam o pagina la 2 minute (ceea ce e chiar rapid pentru o persoana fara antrenament). Dar de cate ori ai terminat un alineat pentru a reveni si a-l citi inca o data, sau poate de mai multe ori? Nu neaparat pentru a intelege, ci uneori chiar pentru ca ti-a placut ceva in exprimare, idee, descriere.

Exista mereu elemente ce te pot absorbi pe de-a-ntregul, ce te fac sa uiti de tot, sa estompezi lumea pentru cateva ore, clipe, secunde. Nu, nu mai vorbesc despre carti.

Incearca sa privesti lumea din tren sau dintr-un alt vehicul in miscare, pe care nu-l poti opri de fiecare data cand doresti. Nu vei putea capta detalii; nu vei putea intelege ceva. E ca si cum ai trece cu avionul prin ploaie si ai incerca sa vezi cum se formeaza picaturile. In viteza, uitam sa mai privim acolo unde conteza, devenim incapabili sa intelegem, sa ne identificam cu lucrurile din jur.

In viteza lumea se rezuma la “EU, lucrurile nenorocite care ma pot incetini si RESTUL LUMII.” Nu mai exista frunza ce se straduieste sa se nasca, culorile toamnei, un bondar cautand dulceata florilor, fosnetul frunzelor sub picaturile de ploaie, cerul pe inserat, zambetul copilaros al persoanei care tocmai a trecut pe langa tine, degetele batand ritmul din castile de pe capul pustiului ce probabil se bucura ca a scapat de la facultate.

Tags: , , , , , , , ,

One Response to “Time Ends”

  1. embrionu Says:

    imi place sa pierd vremea in traficul din Bucuresti,am mai mult itmp sa citesc:)
    iar Dostoievski e de’a dreptu’ genial.
    trebuie sa iti dau neaparat sa citesti “scris pe trup”. e geniala.

    iar cat despre timp,nu mai are rost:). au disparut secundele si parca si minutele. trec orele instant.

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.