21 Feb 2010

No more Cancan!!!

Author: Kripto | Filed under: Oameni si oameni...

In fiecare dimineata ies din casa pentru ajunge in locul unde se presupune ca trebuie sa muncesc pentru a-mi castiga banii de zi cu zi. Astept rabdator troleul 92 ce, fara sa greseasca prea des, vine din 40 in 40 de minute, de parca ar fi vechea R.A.T.A. . Pana si oamenii ce citesc ziarul in transportul in comun au devenit ceva obisnuit.

Pana relativ de curand, dimineata citeam intre doua felii de paine articole din ziar. Preferam Libertatea deoarece stirile mai interesante, desi putine la numar, erau prezentate atat de pe scurt incat extragerea adevarului era mult mai usoara. Vezi tu, cu cat mai putine cuvinte intr-un asemenea articol, cu atat mai putin loc pentru aberatii pe tema. Insa de o vreme in coace am incetat sa mai citesc acest ziar dintr-un motiv foarte simplu – a devenit o clona a tabloidului Cancan.

Conceptul meu despre tabloide este ca patronii lor sunt Capitalistii Perfecti din prisma faptului ca singurul lor scop este de a vinde cat mai multe ziare. Inteleg faptul ca daca vand ziare multe, fac rating. Daca fac rating, spatiul publicitar din acele ziare devine mai scump, deci castigurile din ce in ce mai mari. Nu ma deranjeaza asa de mult nici faptul ca “redactorii” si “reporterii” angajati acolo fac din ce in ce mai multi bani scriind “articole” din ce in ce mai penibile (ca subiecte si ca mod de expunere). Exista destui oameni prin tara care se bucura sa apara in tabloidele de mare tiraj doar pentru ca sunt prieteni cu a nu stiu cata iubita a presupusului prieten de cine stie orgii a vreunui om ce are un singur talent – a aparut o data 2 minute in lumina reflectoarelor. Deci cine citeste asemenea articole reprezinta acea mare majoritate a romanilor frustrati ce se delecteaza “oripilandu-se” (dar citind in continuare) cand afla despre tot felul de prostii pe care oricum le vezi in viata de zi cu zi, daca deschizi un pic ochii.

Si totusi exista o limita. Stie oricine (fie ca vrea sa recunoasca sau nu) ca in tara asta nu mai vezi nici o stire reala, lipsita de subiectivitate sau macar formulata astfel incat sa prezinte faptele, nu sa reprezinte ceva senzational acolo unde nu ii este locul.

Razvan Otila si Mihaela Radulescu, Andra si Catalin Maruta si orice alta persoana din shobusiness care a dat vreodata dovada de un pic de integritate au fost mereu luati in colimatorul aparatelor foto si povestilor despre cine stie ce fac ei in intimitate pentru a fi prezentati intregii tari. ACESTA este lucrul ce ma deranjeaza la tabloide.

Pentru a ilustra mai bine ceea ce vreau sa spun cititi versurile acestea scrise de Mihai Eminescu:

“Iar deasupra tuturora va vorbi vrun mititel,
Nu slăvindu-te pe tine… lustruindu-se pe el”

Acum ganditi-va ca fiecare om ce lucreaza in domeniul audiovizualului si industriei muzicale (cu multe exceptii in a doua categorie) sunt oameni ce incearca sa va impresioneze pentru ca acesta este locul lor de munca. In afara “orelor de program” sunt si ei oameni, ca tine si ca persoana cu care ai sa te intalnesti din intamplare pe strada data viitoare cand iesi din casa. Au, ca si tine, teluri, hobby-uri, febleti, pasiuni. Personal, scap o injuratura la adresa redactorilor de tabloide de fiecare data cand aud pe cineva spunand ceva de genul: “Ai vazut ca iar s-a dus Raduleasca la Dani? Cred ca i-o trage bine pustanul ala.”

Pentru mine acest lucru nu face decat sa demonstreze ca mult prea multi oameni poarta ochelari de cal. Se uita dupa pustoaice pe strada si fac remarci porcoase, de parca asa le-ar face sa fie atrase de ei, apoi se apuca sa acuze si sa analizeze in detaliu viata altcuiva pentru simplul motiv ca acel om incearca, prin intermediul serviciului, sa ne faca viata un pic mai faina, sa ne provoace un zambet. Da, poti sa spui ca o face pentru bani, dar fara asemenea oameni cum am mai gasi puterea sa ne amintim motivul real pentru care ne trezim dimineata? Acel motiv este iarasi simplu – sa TRAIM, in cele mai frumoase sensuri ale cuvantului.

Cati oameni cunosti care au o relatie mai liberala si le place sa se intalneasca departe de ochii lumii? Poate ti s-a intamplat si tie sa te saruti intr-o scara de bloc, pe strada, sa astepti cu nerabdare sa te retragi in garsoniera ta cu persoana cu care te simti in largul tau in intimitate? Sau poate ti s-a intamplat sa spui ceva ce se putea intelege si alt fel, ai fost subiect de barfa sau chiar sa iti indesi un hamburger in gura deoarece iti era foarte pofta sau pur si simplu pentru a amuza pe cineva apropiat.

Acum gandeste-te cu grija cat de potrivite pentru articole sunt aceste subiecte! Cata inteligenta au cei ce le scriu nu ma indoiesc, deoarece ei sunt obligati de imprejurari sa publice lucruri pe care nici macar nu le cred. Dar acum incearca sa vezi si cat de limitati sunt cei ce citesc asemenea subiecte si raman impresionati, apoi merg cu prietenii si poarta disctuii indelungate pe aceste teme.

Suntem un popor ce ne multumim cu paine si circ. Suntem in stare sa ne adunam pentru a discuta lucruri fara insemnatate reala, dar nu suntem capabili sa ne adunam si sa sacrificam macar o parte din “timpul de viciu” pentru a ne uni si sustine impreuna ideile.

Hmmm… la recitirea a ceea ce am scris am realizat inca ceva. Am inteles de ce Mircea Badea a inceput sa exagereze negativ cu abordarea unor subiecte. Nu este ignorant sau prost informat. Pur si simplu a obosit sa se mai straduiasca sa deschida ochii romanilor. Si atunci cand obosesti sa te lupti cu “normalitatea”, ori ajungi un “batran nebun”, ori te lasi dus de val.

PS: Normalitatea este definita ca fiind o suma de lucruri ce definesc majoritatea, insa aceasta nu inseamna ca acea suma de lucruri este ceva pozitiv sau macar adevarat.

Tags: , , ,

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.