24 Feb 2010

“Criza ne-a luat prin surprindere”

Author: Kripto | Filed under: Extra-Civism

In urma cu cateva luni Primul Ministru al Romaniei declara ca institutiile financiare si cele ale statului au fost luate prin surprindere de criza financiara mondiala. Acum doua seri, dupa a 4-a pana de curent de o saptamana incoace (locuiesc in cartierul Titan, intr-o zona foarte ingrijita din alte puncte de vedere), scanam prin posturile TV pentru a gasi ceva interesant. Din intamplare am dat peste emisiunea domnului Gadea.
Dumnealui explica, destul de logic, cum criza a lovit mai violent in statele “puternic dezvoltate”, in timp ce noi, avand deja prea putin ca sa se mai vada ca am pierdut ceva, efectul a fost atenuat de propria saracie.
Parerea mea este urmatoarea: Romania va fi una din tarile ce se va afla in criza economica mult timp dupa ce restul lumii va iesi la liman.
Acum voi incerca sa explic logica lucrurilor din perspectiva mea.

In urma cu vreo 2 ani si ceva, la o discutie udata cu bere si relaxare ca intre prieteni, una din persoanele de la masa ne spunea ca in zona Trafic Greu din Bucuresti preturile la imobiliare explodasera. Discutia mergea pe ideea ca oamenii sunt extrem de prosti cand vine vorba de tranzactii.
In zona Drumul Taberei, prin anul 2002, cativa proprietari isi renovasera apartamentele si le vandusera peste asa-numitul “pret al zonei”. Imediat vecinii si-au spus: “Mha, daca asta poate sa vanda cu atat, pot si eu!”. Si pentru ca apartamentele renovate se consumasera, au fost cumparate si cele nemodernizate tot la preturi mari. Pornind pe fraza din citatul de mai sus, a s-a produs efectul bulgarelui de zapada, insa tot au ajuns la nivelul preturilor dinaintea crizei, dintr-un simplu motiv – bunul simt. De fapt acest bun simt este un raport intre venituri si preturi. Mai exact atunci cand raportul devine foarte mic nu iti mai cumpara nimeni din simplu motiv ca nu isi permie.
Sa revenim la discutia cu care incepusem. Cineva a spus ca preturile au crescut exagerat si ca trebuie sa te indatorezi extrem de mult pentru a-ti permite propria casa. Asa si este – iti faci imprumut ipotecar la o banca pentru 20-30 de ani si platesti o rata imensa plus dobanda pana … iti vine acru in gura (pentru cine nu intelege expresia va invit sa cautati bancul legat de “culmea acrelii”). Atunci mi-a picat fisa. De obicei asa mi se intampla – lucrurile se leaga, cauze si efecte, lucruri invatate si acumulate, pana cand mintea mea, fara prea mult impuls, imi sopteste: “Auzi, mi-a venit o idee!”. Aceasta idee, spre amuzamentul colegilor de bere, a sunat astfel: “In ritmul asta in 1, poate 2 ani, o sa ajungem in crah!”
Teoretic pot sa iti spun ca acea concluzie era bazata pe modul de vanzare si numarul de tranzactii imobiliare, numarul de firme ce cadeau precum mustele betive prin SUA, numarul de ASE-isti aparuti cu aparate foto performante prin parcuri, dar ma tem ca nu ati intelege.
Mai are rost sa spun ca dupa aproape 1 an incepusera zvonurile cum ca unele firme din SUA au inceput sa cada?! Sau faptul ca, dupa inca 3 luni, in Romania preturile imobiliarelor scazusera drastic? Nimic din asta nu m-a surprins. Era vorba de logica lucrurilor, de o simpla analiza socio-economica pe care orice om cu vointa o putea face (a se vedea citatul de sub logo-ul site-ului).
Acum stau si ma gandesc la organele statului care au ramas tumefiate in momentul in care criza economica i-a “luat prin surprindere“. Probabil se plang ca ar fi putut sa primeasca macar un preaviz de 3-4 luni sa se pregateasca (cam atat a luat pana bulgarele a ajuns din occident la noi). As rade, dar vad in fiecare zi ca suntem condusi de niste oameni incapabili de gandire rationala, daramite un pic de multitasking.

Motivul pentru care sunt convins ca noi vom suporta efectele mult mai mult decat restul lumii este si el la fel de simplu: Romanul se ia dupa altii la bine, dar la rau, cand vine vorba de solutii, face cum il trece capul.
Poate intr-un articol viitor voi incerca sa descriu mai exact logica mea legata de motivele crizei, ce se poate repara si cat de ignoranti (ceea ce in vocabularul meu este mult mai rau decat prostia) sunt oamenii care au puterea sa aduca lucrurile pe un fagas mai bun atat pentru sine cat si pentru altii, astfel incat sa se obtina o rezolvare de durata pentru toate partile implicate.

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.